niedziela, 15 kwietnia 2012

Drożdżowe rogaliki z marmoladą



Skladniki:



  • Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka podgrzanego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • marmolada
Przygotowanie:

      Wymieszać drożdże, podgrzane mleko, szklankę mąki i 3 łyżki cukru. 
Zostawić na 10 minut do podrośnięcia, po tym czasie dodać resztę składników. 
      Zagnieść ręką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. 
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować w kształt koła i podzielić na 12 części. 
      Nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki - końce rogalików. 
Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Polac lukrem.

1 komentarz:

  1. Drożdżowe to coś co lubiłam od zawsze , moja rodzina też :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń