Skladniki:
- Ciasto:
- 50 g drożdży
- ok 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka podgrzanego mleka
- 3/4 szklanki oleju
- cukier puder do posypania
- marmolada
Przygotowanie:
Wymieszać drożdże, podgrzane mleko, szklankę mąki i 3 łyżki cukru.
Zostawić na 10 minut do podrośnięcia, po tym czasie dodać resztę składników.
Zagnieść ręką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować w kształt koła i podzielić na 12 części.
Nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki - końce rogalików.
Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Polac lukrem.
Drożdżowe to coś co lubiłam od zawsze , moja rodzina też :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń