Składniki:
Ciasto (składniki na 3 krążki) - tez mozna kupis gotowe
6 białek
6 łyżek cukru
1 ½ łyżki mąki pszennej
120g zmielonych orzechów laskowych
Masa budyniowa:
10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
6 łyżeczek cukru waniliowego
340ml mleka
170g miękkiego masła
Masa z bitej śmietany:
340g słodkiej śmietany 30- 36%
200g / + 2 łyżki cukru /
120g orzechów laskowych
Dodatkowo: Płatki migdałowe do udekorowania boków tortu
Przygotowanie:
2 białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu dodać powoli ½ łyżki mąki i 40g orzechów i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C.
I tak upiec jeszcze dwa krążki.
Przygotować masę budyniową:
W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Całość zagotować i na małym ogniu gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Przygotować masę z bitej śmietany:
Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy ostudzić. Ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
Orzechy posiekać na małe kawałki.
200g cukru rozpuścić na patelni i poczekać, aż powstanie karmel.
Kolejno wylać karmel szybko na papier do pieczenia i go rozsmarować (karmel zasycha szybko). Gdy stwardnieje, połamać go na małe kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek. Troszkę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu.
Krążek posmarować 1/3 masy budyniowej ---> rozsmarować 1/3 masy z bitej śmietany ---> przykryć drugim krążkiem.
Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę masy z bitej śmietany.
Przykryć trzecim krążkiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę budyniową. Na górę wyłożyć masę z bitej śmietany.
Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać płatkami migdałowymi. Górę tortu udekorować odłożonymi kawałkami karmelu.
Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz