sobota, 14 kwietnia 2012

Tort egipski



Składniki:

Ciasto (składniki na 3 krążki) - tez mozna kupis gotowe

6 białek
6 łyżek cukru
1 ½ łyżki mąki pszennej
120g zmielonych orzechów laskowych

Masa budyniowa:

10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
6 łyżeczek cukru waniliowego
340ml mleka
170g miękkiego masła

Masa z bitej śmietany:

340g słodkiej śmietany 30- 36%
200g / + 2 łyżki cukru /
120g orzechów laskowych

Dodatkowo:   Płatki migdałowe do udekorowania boków tortu

Przygotowanie:

       2 białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu dodać powoli ½ łyżki mąki i 40g orzechów i delikatnie wymieszać.
      Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C.
        I tak upiec jeszcze dwa krążki.

Przygotować masę budyniową: 
    W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Całość zagotować i na małym ogniu gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. 
         Masło utrzeć na puszystą masę. Miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.

Przygotować masę z bitej śmietany: 
    Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy ostudzić. Ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
        Orzechy posiekać na małe kawałki. 
200g cukru rozpuścić na patelni i poczekać, aż powstanie karmel. 
    Kolejno wylać karmel szybko na papier do pieczenia i go rozsmarować (karmel zasycha szybko). Gdy stwardnieje, połamać go na małe kawałki.
     Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu. 
     
     Na paterze ułożyć pierwszy krążek. Troszkę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. 
      Krążek posmarować 1/3 masy budyniowej ---> rozsmarować 1/3 masy z bitej śmietany ---> przykryć drugim krążkiem. 
       Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę masy z bitej śmietany. 
Przykryć trzecim krążkiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę budyniową. Na górę wyłożyć masę z bitej śmietany. 
    Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać płatkami migdałowymi. Górę tortu udekorować odłożonymi kawałkami karmelu.

      Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz