sobota, 14 kwietnia 2012

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



SKŁADNIKI: 


CIASTO PÓŁKRUCHE:

 1 margaryna Palma z Murzynkiem
 3 łyżki cukru 
 5 żółtek 
 3 szklanki mąki tortowej 
 1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 
 SKŁADNIKI MASY SEROWEJ


 ½ kg sera 
 1 całe jajko
 1 budyń śmietanowy 
 ½ szklanki cukru
 ½ kostki margaryny Palma z Murzynkiem
 
 1 puszka brzoskwiń – pokroić w ćwiartki
 2 – 5 białek 
 1 szklanka cukru 



PRZYGOTOWANIE:


CIASTO PÓŁKRUCHE: 


        Z podanych składników zarobić ciasto na stolnicy aż do uzyskania jednolitej masy, równomiernie napowietrzonej. 
        1/3 ciasta włożyć do lodówki. 


WYKONANIE: MASY SEROWEJ 
      Jajko utrzeć z cukrem i margaryną, dodawać porcjami ser i nadal ucierać. Pod koniec ucierania dać budyń. Następnie z pozostałych białek ubić na sztywno pianę, część piany dać do sera, a część pozostawić do przełożenia ciasta. 


PRZEŁOŻENIE CIASTA: 
      1. Ciasto półkruche 2. Ser 3. Brzoskwinie 4. Ciasto z lodówki – zetrzeć na tarce, przełożyć na przemian z ubitą pianą. 
      Piec w temp. 200 – 220 °C , ok. 60 min. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz