Blog kulinarny wypieki wyborne. Tutaj znajdziesz przepisy na ciasta, torty. Znajdują się porady kulinarne. Przepisy są tanie i smaczne. Zapraszam
sobota, 14 kwietnia 2012
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO PÓŁKRUCHE:
1 margaryna Palma z Murzynkiem
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 szklanki mąki tortowej
1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI MASY SEROWEJ
½ kg sera
1 całe jajko
1 budyń śmietanowy
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny Palma z Murzynkiem
1 puszka brzoskwiń – pokroić w ćwiartki
2 – 5 białek
1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO PÓŁKRUCHE:
Z podanych składników zarobić ciasto na stolnicy aż do uzyskania jednolitej masy, równomiernie napowietrzonej.
1/3 ciasta włożyć do lodówki.
WYKONANIE: MASY SEROWEJ
Jajko utrzeć z cukrem i margaryną, dodawać porcjami ser i nadal ucierać. Pod koniec ucierania dać budyń. Następnie z pozostałych białek ubić na sztywno pianę, część piany dać do sera, a część pozostawić do przełożenia ciasta.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
1. Ciasto półkruche 2. Ser 3. Brzoskwinie 4. Ciasto z lodówki – zetrzeć na tarce, przełożyć na przemian z ubitą pianą.
Piec w temp. 200 – 220 °C , ok. 60 min. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz