sobota, 14 kwietnia 2012

Sernik z truskawkami i bezą




Składniki:

Ciasto kruche:
70g cukru
100g margaryny
200g mąki
1 jajko
szczypta soli

Masa serowa:

750g twarogu zmielonego lub twarożku śmietankowego (Quark)
4 jajka
2 żółtka
200g słodkiej śmietany 30%
200g cukru
80g mąki ziemniaczanej


Beza:

3 białka
100g cukru

Dodatki: 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej) i około 400g truskawek

Przygotowanie:

Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
     Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić na połówki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).   
    Dno wykleić kruchym ciastem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
      Ciasto kruche posmarować rozpuszczoną czekoladą. Na czekoladzie ułożyć połówki truskawek.
Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku i żółtku. Dodać śmietanę. Dalej miksując dodać mąkę.
      Masę wlać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około  50- 60min. w temperaturze 180°C. 
Pod koniec pieczenia przygotować bezę tzn:  
     Ubić białka na sztywną pianę. 
Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Gotową bezę wyłożyć na sernik. Piec dalej kolejne 10- 15min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz