niedziela, 15 kwietnia 2012

Sernik ze skórka pomarańczowa



SKLADNIKI:



  • 50 dag sera półtłustego
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 25 g kaszy manny (prawie 3 płaskie łyżki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka

Przygotowanie:

      Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. 
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym na gładką masę. 
      Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 
Następnie stopniowo dodawać zmielony ser cały czas mieszając. Na koniec zmiksować na małych obrotach. 
      Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z serem. 
 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec 60 - 70 minut w temperaturze 175 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Można polać polewą czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz