SKLADNIKI:
- 50 dag sera półtłustego
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 25 g kaszy manny (prawie 3 płaskie łyżki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 ml aromatu waniliowego
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 jajka
Przygotowanie:
Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Żółtka oddzielić od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym na gładką masę.
Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
Następnie stopniowo dodawać zmielony ser cały czas mieszając. Na koniec zmiksować na małych obrotach.
Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z serem.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec 60 - 70 minut w temperaturze 175 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Można polać polewą czekoladową.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec 60 - 70 minut w temperaturze 175 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz