niedziela, 15 kwietnia 2012

Sernik - Rosa

Skladniki::



  • CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • MASA SEROWA

  • 1 kg sera (w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
     
  • ROSA

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

CIASTO:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.

MASA SEROWA:

Składniki masy serowej zmiksować. Masa serowa musi byc bardzo rzadka.

ROSA:

Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Białka ubić podczas pieczenia sernika, przed samym wyłożeniem piany na sernik.

PIECZENIE:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. 
 
Pod koniec pieczenia wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę. Rosa utworzy sie gdy ciasto będzie zimne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz