czwartek, 12 kwietnia 2012

BAJADERKI


SKLADNIKI - CIASTO:                                    

500 g. maki pszennej
1 kostka masla
200 g. cukru pudru
3 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia

MASA::


250 ml. mleka
100 g. orzechow wloskich
100 g. rodzynek
1 lyzka kakao
powidla sliwkowe


POLEWA:


1/2 kostki masla
1 jajko 
3 lyzki kakao
2 lyzki cukru pudru
3 lyzki wody


PRZYGOTOWANIE:


                            Zagniesc: make z maslem, cukrem pudrem, jajkiem, proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielic na 2 czesci. Upiec kazdy placek w oddzielnych formach ok. 15 min. w temp. 170 stopni. Potem jeden placek odstawic do ostygniecia zas drugi pokruszyc. Do pokruszonej masy dodac:  orzechy, rodzynki, kakao, dodac do tego mleko i wyrobic mase. przestygniety placek posmarowac powdlami i na to polozyc mase z bakaliami / pokruszona masa wyrobiona wczesniej /. Ubic jajka z cukrem. Zagotowac maslo z woda i dodac ubite jajka. Przez chwile ubijac to, potem ostudzic i polac ciasto.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz