Blog kulinarny wypieki wyborne. Tutaj znajdziesz przepisy na ciasta, torty. Znajdują się porady kulinarne. Przepisy są tanie i smaczne. Zapraszam
czwartek, 12 kwietnia 2012
3 BIT
SKLADNIKI:
2 opak. smietan- fix
ok. 100 g. czekolady mlecznej
1 puszka mleka skondensowanego albo masy krowkowej
ok. 500 g. herbatnikow
400.500 ml. smietany slodkiej 30-36 %
Masa Budyniowa :
500 ml. mleka
2 zoltka
ok. 130 g. cukru
3 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki maki pszennej
3/4 kostki masla
PRZYGOTOWANIE:
Puszke mleka skondensowanego wkladamy do garnka z woda / musi byc pod woda / i gotujemy na malym ogniu przez 3 godz. // jesli mamy gotowa mase krowkowa to musimy najpierw zrobic mase budyniowa, potem puszke masy krowkowej rozpuscic w goracej wodzie aby masa byla plynna i odpowiednia do smarowania //
Przygotowac mase budyniowa: ... 1 i 1/2 szkl. mleka zagotowac z cukrem. Reszte mleka zmieszac z zoltkami i makami i dodac pomalu do gotujacego sie mleka wciaz mieszajac aby nie bylo grudek / gotowac ok. 1 min. /. BBudyn musi byc gesty. Mase odstawic do ostygniecia. Nastepnie maslo utrzec na puszysta mase i miksujac dodawac stopniowo budyn - miksowac.
Forme 35x24 cm wylozyc herbatnikami. Na herbatniki wylozyc ciepla mase krowkowa --> warstwa herbatnikow ---> masa budyniowa ---> herbatniki.
Ubic smietane ze smietan-fix ---> wylozyc nia wierzch ciasta i posypac czekolada.
Ciasto wlozyc na 12 godz. do lodowki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz