środa, 18 kwietnia 2012

Dieta grejpfrutowa


Podstawowym jej składnikiem jest grejpfrut, który jest źródłem witaminy C. Już połówka dostarcza więcej niż 1/2 zalecanej dziennej dawki witaminy C. 
Owoc zawiera pektynę - pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Grejpfruty są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, chronia przed rakiem, ponieważ w miąższu i albedo znajdują się bioflawonoidy, które w znacznym stopniu neutralizują substancję wywołujące tą chorobę. 


Dieta grejpfrutowa może trwać nawet 14 dni a spadek masy ciała to 4 kg.
Ważną informacją, o której należy pamiętać,  jest to, że dieta zakazuje stosowania soli, 
smażenia na tłuszczu.Zaleca sie gotować na parze, grillu lub piec w piekarniku, wypijać 
dziennie 2 litry wody mineralnej.


Dzień pierwszy:


śniadanie: kawa i pół grejpfruta
II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru
obiad: mięso np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i 
czosnek)
kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem


Dzień drugi:


śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynki
II śniadanie: pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosem
obiad: befsztyk z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, surówka z papryki konserwowej i połówki kapusty pekińskiej
kolacja: 2 kromki chleba razowego i 2 plasterki chudej szynki


Dzień trzeci:


śniadanie: szklanka mleka z płatkami owsianymi, pół banana
II śniadanie: grejpfrut, kefir
obiad: szynka drobiowa, pół szklanki ryżu, cebula duszona na odrobinie oleju
kolacja: grahamka z żółtym serem, jabłko


Dzień czwarty:


śniadanie: pieczywo ? 2 kromki chleba z plasterkami polędwicy
II śniadanie: pół grejpfruta, serek homogenizowany
obiad: mięso z indyka, 2 ugotowane ziemniaki, warzywa (cebula, marchewka, pomidor, fasolka szparagowa)
kolacja: jajko na twardo, grahamka z serem topionym


Dzień piąty:


śniadanie: jogurt light z müsli bez cukru
II śniadanie: grejpfrut
obiad: pierś z kurczaka, 2 ziemniaki, brokuły
kolacja: sałatka z piersi indyka, papryki, pomidora i majonezu (light)


Dzień szósty:


śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi z miodem, pół banana
II śniadanie: jogurtu owocowego z ziarnami zbóż
obiad: pieczony dorsz, 2 szklanki ryżu, surówka dowolna
kolacja: jajka sadzone, kromka chleba razowego


Dzień siódmy:


śniadanie: pół grejpfruta, herbata
II śniadanie: kajzerka z polędwicą i sałatą
obiad: jajko sadzone na odrobinie oleju, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszone
kolacja: 2 grahamki, sałatka z 2 pomidorów i cebuli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz