wtorek, 8 maja 2012

Rodzynkowiec


Składniki:
Kakaowy biszkopt: 
6 jajek 
1 szklanka cukru 
½ szklanki mąki pszennej 
2 czubate łyżki kakao do ciast 
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa czekoladowa: 
2 ½ szklanki mleka 
2 budynie czekoladowe 
25 dag margaryny Kasia 
4 łyżki cukru 
Polewa: 
10-12 dag masła 
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka) 
Ponadto: 
dżem porzeczkowy 
40 dag rodzynek 
ok. ¾ szklanki wódki

WYKONANIE:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. 
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę. 
- 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie czekoladowe i dokładnie rozmieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. 
Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń czekoladowy. Gotową masę czekoladową podzielić na połowę.
- Do rondelka przełożyć masło, gorzką i mleczną czekoladę. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pozostawić do ostudzenia.
- Rodzynki sparzyć i ostudzić. Następnie przełożyć do miseczki i zalać wódką. Wymieszać i zostawić pod przykryciem (najlepiej na 24 godziny, dlatego warto zalać je wódką dzień wcześniej). Później rodzynki osączyć i do pozostałej wódki dodać np. 2 łyżki przegotowanej zimnej wody i wymieszać.
- Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (wódka z osączonych rodzynek + woda), posmarować dżemem porzeczkowym, rozłożyć połowę masy czekoladowej, na to położyć drugą część biszkoptu, a na niej drugą część masy czekoladowej. Na wierzch rozłożyć rodzynki i polać ostudzoną polewą. 
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz