piątek, 13 kwietnia 2012

Szarlotka Klasyczna




SKLADNIKI:

500g mąki pszennej
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
4 łyżki cukru
1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
cynamon
1 1/2 kg jabłek 
PRZYGOTOWANIE:
     
     Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
        Żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Margarynę posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka.      
        Zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części.
   Forme (wymiary ok. 35cm x 24cm) posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
       Obie części ciasta rozwałkować na dwa placki wielkości formy.
Pierwszy placek wyłożyć do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
       Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.
Przykryć drugim plackiem.
       Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 45 min. w temperaturze 180°C.
      Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz