SKLADNIKI:
250g margaryny
1 ¼ szklanki cukru + 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
1 łyżka kakao
1 ½ kg jabłek
1 łyżka cynamonu
rodzynki
słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).
Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
Na białka zetrzeć jasne ciasto lub pokruszyć.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz