sobota, 14 kwietnia 2012

Pleśniak

 

SKLADNIKI:

250g margaryny
1 ¼  szklanki cukru + 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
4 jajka
500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
1 łyżka kakao
1 ½ kg jabłek
1 łyżka cynamonu
rodzynki
słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE:

               Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.

                         Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.

                     Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.

                      Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).

                     Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.

                    Na białka zetrzeć jasne ciasto lub pokruszyć.

Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz