piątek, 13 kwietnia 2012

Babka czekoladowo-orzechowa z nutellą








SKLADNIKI :


ciasto :


- 120 g miękkiego masła lub margaryny
- 150 g nutelli
- 5 jajek [oddzielnie białka i żółtka]
- 190 g drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (60ml)


polewa :


- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła

PRZYGOTOWANIE:

     Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo wsypywać cukier, a potem nutellę. Następnie do masy kolejno dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. 
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, orzechy i mleko. Zmiksować.
       Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
   Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy z kominkiem / forma do okragla z cypkiem po srodku /. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 20 minut. Następnie temperaturę zwiększyć do 170°C i piec ciasto jeszcze przez 30 minut.


Polewa : czekoladę roztopić w cieplej wodzie, dodać masło i wymieszać. Ciepłą polewą polać ostudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz