Blog kulinarny wypieki wyborne. Tutaj znajdziesz przepisy na ciasta, torty. Znajdują się porady kulinarne. Przepisy są tanie i smaczne. Zapraszam
piątek, 13 kwietnia 2012
AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM
SKLADNIKI:
1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
3 szklanki mąki
5 żółtek
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie:
1,5 kg rabarbaru
40 dkg cukru
1 budyń śmietankowy
3 łyżki pokruszonych biszkoptów
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
PRZYGOTOWANIE:
Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy sobie rabarbar .Kroimy go w drobną kostkę, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem , aby puścił sok. Następnego dnia odcedzamy go, a na uzyskanym soku gotujemy budyń śmietankowy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy nasz rabarbar i przyprawiamy całość cynamonem i imbirem.
Potem przygotowujemy ciasto; margarynę Palmę siekamy z mąką, dodajemy jajka, śmietanę i resztę składników.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe cześci. Wykładamy na dno tortownicy - 1 część ciasta,posypujemy pokruszonymi biszkoptami i na to wylewamy rabarbarowy farsz. Potem nakrywamy całość pozostałą częscią ciasta.
Pieczemy w 180 st. przez 1 godzine.
Po godzinie ciasto jest gotowe.Wystarczy posypac je cukrem-pudrem!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz