piątek, 13 kwietnia 2012

AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM



SKLADNIKI:


 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
 3 szklanki mąki
 5 żółtek
 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 pół szklanki śmietany
 2 łyżeczki cukru waniliowego


 nadzienie:


 1,5 kg rabarbaru
 40 dkg cukru
 1 budyń śmietankowy
 3 łyżki pokruszonych biszkoptów
 łyżeczka cynamonu
 pół łyżeczki imbiru



PRZYGOTOWANIE:


       Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy sobie rabarbar .Kroimy go w drobną kostkę, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem , aby puścił sok. Następnego dnia odcedzamy go, a na uzyskanym soku gotujemy budyń   śmietankowy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy nasz rabarbar i przyprawiamy całość cynamonem i imbirem. 
       Potem przygotowujemy ciasto;  margarynę Palmę siekamy z mąką,  dodajemy jajka,  śmietanę i resztę składników.  
      Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe cześci.  Wykładamy na dno tortownicy - 1 część ciasta,posypujemy pokruszonymi biszkoptami i na to wylewamy rabarbarowy farsz. Potem nakrywamy całość pozostałą częscią ciasta. 


Pieczemy w 180 st. przez 1 godzine.  


Po godzinie ciasto jest gotowe.Wystarczy posypac je cukrem-pudrem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz