piątek, 13 kwietnia 2012

Drożdżówki z marmoladą


SKLADNIKI:


500 g. maki pszennej
250 ml. mleka / musi byc letnie /
12 g. drozdzy
2 jajka
40 g. rozpuszczonego masla
60 g. cukru
szczypta soli


marmolada owocowa do nadzienia


PRZYGOTOWANIE:


           1/2 szkl. mleka wlac do miski. Rozpuscic w nim drozdze, wymieszac i odstawic do wyrosniecia. Potem do zaczynu drozdzowego dodac reszte mleka i skladnikow i dokladnie wyrobic ciasto. / ciasto musi byc elastyczne /. Ciasto przelozyc do miski wysmarowanej maslem i obrocic i obtoczyc je w tym masle aby bylo nim pokryte. 
           Przykrycmiske scierka i odstawic na 1 lub 1,5 godz. do wyrosniecia . / az podwoji swa objetosc /. 
           Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci, z kazdej z nich uformowac placki. Srodek plackow wypelnic nadzieniem i skleic brzego placka.
           Gotowe placki wylozyc na blache z papierem do pieczenia, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 30 minut.
           Gdy bulki wyrosna nalezy ich wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem. Wstawic je do piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz