Blog kulinarny wypieki wyborne. Tutaj znajdziesz przepisy na ciasta, torty. Znajdują się porady kulinarne. Przepisy są tanie i smaczne. Zapraszam
piątek, 13 kwietnia 2012
Drożdżówki z marmoladą
SKLADNIKI:
500 g. maki pszennej
250 ml. mleka / musi byc letnie /
12 g. drozdzy
2 jajka
40 g. rozpuszczonego masla
60 g. cukru
szczypta soli
marmolada owocowa do nadzienia
PRZYGOTOWANIE:
1/2 szkl. mleka wlac do miski. Rozpuscic w nim drozdze, wymieszac i odstawic do wyrosniecia. Potem do zaczynu drozdzowego dodac reszte mleka i skladnikow i dokladnie wyrobic ciasto. / ciasto musi byc elastyczne /. Ciasto przelozyc do miski wysmarowanej maslem i obrocic i obtoczyc je w tym masle aby bylo nim pokryte.
Przykrycmiske scierka i odstawic na 1 lub 1,5 godz. do wyrosniecia . / az podwoji swa objetosc /.
Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci, z kazdej z nich uformowac placki. Srodek plackow wypelnic nadzieniem i skleic brzego placka.
Gotowe placki wylozyc na blache z papierem do pieczenia, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 30 minut.
Gdy bulki wyrosna nalezy ich wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem. Wstawic je do piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz