sobota, 14 kwietnia 2012

TORT Z MALINAMI



SKLADNIKI:

Biszkopt: / moze byc kupiony /


8 jaj
6 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy


Masa malinowa:


 0,5 kg malin
30 dag cukru 
2 budynie malinowe lub waniliowe 
1 galaretka malinowa


 Krem:


 1litr śmietany 30%-kremówki 
2 cukry waniliowe 
4 paczki Śmietan Fix 
1 łyżeczka żelatyny /rozpuścić w 3łyżkach gorącej wody /


PRZYGOTOWANIE:


             Upiec biszkopt,przekroić na 3 krążki.
Maliny zagotować z szklanką wody, ugotować, przetrzeć przez sito. 
          Dodać cukier i budynie rozrobić w pół szklance wody, ugotować i do gorącego budyniu wsypać sypką galaretkę malinową - nie gotowac dalej. 
           Ostudzić i wyłożyć na 2 krążki - pozostawić aby całkowicie stężało.
Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru waniliowym  oraz Śmietan Fix i dodac na koniec żelatynę. 
Tak przygotowany krem podzielić na 3 części, wyłożyć na 2 krążki reszta na boki i górę oraz dekorację.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz