czwartek, 12 kwietnia 2012

ROLADA BEZOWA z TRUSKAWKAMI


SKLADNIKI:


230 g. cukru
4 bialka
2 lyzeczki maki ziemniaczanej
1 lyzeczka octu


Dodatki:


350 g. truskawek
cukier puder
200 g. slodkiej smietany / 30 % /


PRZYGOTOWANIE: Ciasto bezowe.


          Make ziemniaczana wymieszac z cukrem. Ubic bialka na sztywna piane dodajac pomalu ocet oraz cukier z maka. / masa bezowa powinna miec polysk /.  Przygotowac blache o wymiarach 24x34 cm. Ciasto bezowe rozsmarowac na blasze / musi byc odstep 1 cm. od brzegow blachy /. Piec w temp. 160 stopni ok 25 minut. Po upieczeniu odstawic ciasto na kilka minut. 
         Rozlozyc papier do pieczenia na stole, na ten papier wylozyc casto z formy przechylajac forme do gory dnem po czym z werzchu zdjac papier na ktorym pieklo sie ciasto. Beza musi ostygnac.
         Umyte u odszypulkowane truskawki podzielic na dwie czesci / w jednej z nich ma byc kilka truskawek /. Kilka tych truskawek zmiksowac dodajac cukier puder. Reszte truskawek pokroic w kostke. Ubic smietane na sztywno dodajac pod koniec lyzke cukru pudru.
         Smietane wylozyc na beze, na to polozyc kawalki truskawek. zwinac rolade od krotszego boku, gore polac zmiksowanymi truskawkami.
         Gotowa beze mozna przechowywac przez 2 dni w lodowce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz