wtorek, 17 kwietnia 2012

DROŻDŻE

Należy używać tylko świeżych drożdży, o nie zmienionym kolorze i zapachu. Można je przechować w lodówce na dole, nawet 2-3 tygodnie zawinięte w pergamin, a następnie w folię aluminiową. Można też świeże drożdże ususzyć, drobno rozkruszone i rozsypane cienką warstwą na papierze, w pobliżu źródła ciepła. Wysuszone przechowywać w zamkniętym słoiku. Używać do pieczenia ciast. Potrzebują jednak co najmniej pół godziny, aby "ruszyły" po zalaniu ciepłym, słodkim mlekiem. Drożdże powinny być stosowane też jako przyprawa do zup i sosów, zawierają bowiem białko, związki mineralne, a także (ale nie tylko) witaminę B. Drożdże do picia powinny być sparzone gorącą wodą lub mlekiem, nie należy konsumować "żywych", bo wtedy pasożytują w naszym organizmie, pobierając witaminy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz