czwartek, 12 kwietnia 2012

PASCHA WIELKANOCNA na zimno


SKLADNKI:


2 litry tlustego mleka
1/2 litra kwasnej smietany
sok z 1/2 cytryny
6 jajek
250 g.miekkiego masla
laska wanlii
8/4 skl. cukru pudru
bakalie


PRZYGOTOWANIE:


      Bakalie moczymy w rumie albo wodzie. Ziarna z laski wanilii dodajemy do mleka i zagotowujemy. Smietane mieszamy z sokiem z cytryny i jajkami. To dodajemy do gotujacego sie mleka gotujemy dotad az  ser oddzieli sie od serwatki. Durszlak wykladamy scieka i odcedzamy ser / serwatke wlac do jakiegos pojemnika /, ser zas mocno wycisnac przez scierke. Odstawiamy do ostygniecia. Maslo i cukier puder ubjamy na puszysta mase, dodajemy ostygniety ser i ucieramy na jednolity krem. Do niej dodajemy bakalie / odsaczone / , mieszamy i wkladamy do durszlaka wylozonego scierka namoczona w serwatce. Ugniatamy krem i zwijamy w scierce. Wkladamy na noc do lodowki. Na drugi dzen wykladamy pasche ze scierki na talerz i dekorujemy resztka bakalii lub truskawkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz