wtorek, 8 maja 2012

Tort Czekoladowy





Składniki:


Ciasto:


100g masła
200ml mleka (połowa do ciasta, połowa do czekolady)
180g mąki
170g cukru
2 jajka
2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej



Krem:


400ml śmietanki kremówki
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady deserowej do dekoracji



Wykonanie:

     Masło roztapiamy w rondlu i odstawiamy do ostygnięcia. 
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy / czekoladę należy umieścić w misce, którą ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą /.  
     Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z mlekiem (100ml) i odstawiamy na bok.
 Tortownicę o średnicy 20cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. 
     Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 
W misce ubijamy jajka z cukrem, muszą być naprawdę dobrze ubite, więc zajmuje to około 10-15 minut. 
    Następnie dodajemy mąkę i łączymy ją z jajkami. 
Dolewamy stopniowo 100ml mleka, a potem rozpuszczone masło. 
   Na końcu dodajemy po łyżce roztopioną czekoladę, powoli łącząc ją z masą. 

Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut, na koniec można włączyć grzanie od dołu i od góry. Wystawiamy tortownicę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem:

     Przygotowujemy budyń, musi trochę wystygnąć zanim połączymy go ze śmietaną. 
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając dwie łyżki cukru pudru.
    Łączymy z ostudzonym budyniem. 

    Tort wyjmujemy z tortownicy i kroimy wzdłuż na pół. 
Spód smarujemy częścią kremu budyniowego i nakładamy drugi krąg ciasta. 
    Smarujemy wierzch tortu kremem. 
Dekorujemy czekoladą tartą bezpośrednio nad tortem. 
    Gotowy tort trzeba schłodzić w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz