Składniki:
Ciasto:
100g masła
200ml mleka (połowa do ciasta, połowa do czekolady)
180g mąki
170g cukru
2 jajka
2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
400ml śmietanki kremówki
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondlu i odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy / czekoladę należy umieścić w misce, którą ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą /.
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z mlekiem (100ml) i odstawiamy na bok.
Tortownicę o średnicy 20cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
W misce ubijamy jajka z cukrem, muszą być naprawdę dobrze ubite, więc zajmuje to około 10-15 minut.
Następnie dodajemy mąkę i łączymy ją z jajkami.
Dolewamy stopniowo 100ml mleka, a potem rozpuszczone masło.
Na końcu dodajemy po łyżce roztopioną czekoladę, powoli łącząc ją z masą.
Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut, na koniec można włączyć grzanie od dołu i od góry. Wystawiamy tortownicę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
Przygotowujemy budyń, musi trochę wystygnąć zanim połączymy go ze śmietaną.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając dwie łyżki cukru pudru.
Łączymy z ostudzonym budyniem.
Tort wyjmujemy z tortownicy i kroimy wzdłuż na pół.
Spód smarujemy częścią kremu budyniowego i nakładamy drugi krąg ciasta.
Smarujemy wierzch tortu kremem.
Dekorujemy czekoladą tartą bezpośrednio nad tortem.
Gotowy tort trzeba schłodzić w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz