wtorek, 8 maja 2012

Róże karnawałowe


Składniki:
Ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej 
5 żółtek 
szczypta soli 
ok. 8 łyżek śmietany 18% 
3 łyżki rumu 
Dodatkowo: 
cukier puder 
gęsta konfitura 
wiśnie (kandyzowane lub z kompotu)

WYKONANIE:

- Mąkę pszenną wsypać do miski. 
Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rum. 
Razem posiekać, wymieszać i zagnieść ciasto. 
Gdy będzie się kleiło dodać jeszcze mąkę pszenną, a gdy będzie twarde dodać śmietanę. 
Wyrabiać dość długo ręką, aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodziło od ręki. 
Następnie uderzać wałkiem kuchennym w ciasto przez około 15 minut, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. 
Na koniec ciasto owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 1-2 godziny.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować (na grubość około 2 mm) i wycinać krążki w trzech różnych wielkościach (np. szklanką, literatką i kieliszkiem, o średnicach np. 6,5 cm, 5 cm, 3,5 cm). 
Każdy krążek naciąć nożem na brzegach.
- Na największy krążek położyć średni krążek, a na nim najmniejszy krążek. 
Środek nacisnąć palcem, sklejając krążki ze sobą (można też miejsca sklejenia posmarować białkiem). 
Od razu wrzucić na rozgrzany i głęboki tłuszcz najmniejszym krążkiem do spodu garnka. 
Smażyć na jasno złoty kolor, następnie delikatnie odwrócić i jeszcze chwilkę smażyć. 
Wyjmować i układać na ręczniku papierowym.
- Ostudzone róże karnawałowe posypać cukrem pudrem. Środek każdej róży uzupełnić gęstą konfiturą lub wisienką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz