Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 8 jajek
- 140g cukru
- 140g mąki pszennej
- 50g masła
Krem budyniowy:
- 400ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 łyżka cukru
- 100g kuwertury gorzkiej
- 300g masła
Poncz:
- 50ml rumu
- 100ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 250g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju zwykłego
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić. Ostudzić.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę.
- Białka ubić z 70g cukru.
- Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Dodać stopniowo mąkę i delikatnie mieszać. Na końcu dodać roztopione masło.
- Zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę masy i rozsmarować cienko na całej powierzchni, tak aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik.) W ten sposób przygotować 7 krążków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz