wtorek, 8 maja 2012

Tort Księcia Regenta


Składniki:
Ciasto:
  • 8 jajek
  • 140g cukru
  • 140g mąki pszennej
  • 50g masła
Krem budyniowy:
  • 400ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 100g kuwertury gorzkiej
  • 300g masła
Poncz:
  • 50ml rumu
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
Polewa:
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju zwykłego
    Sposób przygotowania:
    1. Masło rozpuścić. Ostudzić.
    2. Oddzielić żółtka od białek.
    3. Żółtka utrzeć z 70g cukru na puszystą masę.
    4. Białka ubić z 70g cukru.
    5. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie. Dodać stopniowo mąkę i delikatnie mieszać. Na końcu dodać roztopione masło.
    6. Zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę masy i rozsmarować cienko na całej powierzchni, tak aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik.) W ten sposób przygotować 7 krążków.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz