Składniki:
4 jajka
½ szklanki startych orzechów włoskich (ok. 6 dag)
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel soku z cytryny
skórka z cytryny
½ szklanki startych orzechów włoskich (ok. 6 dag)
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel soku z cytryny
skórka z cytryny
WYKONANIE:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość.
Orzechy włoskie (starte na tarce o dużych oczkach) wymieszać z mąką pszenną, mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i startą na tarce skórkę z cytryny.
Ponownie razem wymieszać.
- Gotowym ciastem napełniać foremki na babeczki (foremki z kominkiem).
Zwykłe foremki należy dokładnie posmarować tłuszczem, aby babeczki po upieczeniu ładnie wyszły z formy.
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdzie około 12 dietetycznych babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz